Naar het overzicht

“Ik heb hier een heel nieuwe vriendenkring opgebouwd.”

Toon van Lieshout heeft Parkinson. Toen de neuroloog in het Anna Ziekenhuis dagbehandeling opperde, stond hij niet direct te trappelen. “Natuurlijk wil je graag geholpen worden, maar ik dacht: dat wordt het laatste station. Dus ze hebben me echt moeten overhalen. En dat is maar goed ook, want het is hier heel fijn, net familie. Ik hoop hier nog de 100 te halen!”

“Ik kom sinds 2020 twee dagen in de week naar de dagbehandeling bij Anna Heuvel. En dat doet me echt goed. De dag begint hier standaard met een warme begroeting: goedemorgen Toon, bakkie koffie? Dan lezen we de krant en praten we met elkaar over het nieuws. Daarna is het tijd om te sporten. Koersballen bijvoorbeeld, of badminton met ballonnen. En we doen ook oefeningen die heel belangrijk zijn als je Parkinson hebt, zoals valbreken en opstaan als je gevallen bent. In de middag krijg ik ook nog logopedie om duidelijker en toonvast te leren praten. Gelachen wordt er ook. Ik ben hier bijvoorbeeld beroemd om mijn rollator-wheelies. Ik verveel me echt geen moment.”

“We zijn hier met een groep van ongeveer 10 lotgenoten en we trekken echt samen op. We hebben veel steun aan elkaar. Ik zeg vaak tegen mensen dat ik hier een heel nieuwe vriendenkring heb opgebouwd, inclusief de begeleiders en therapeuten. Iedereen doet hier altijd zijn of haar uiterste best. Typerend vind ik mijn ergotherapeute Kelly. Zij gaat overal direct achteraan en heeft al heel veel dingen voor me geregeld, zoals een hoog-laagbed thuis. Zo zijn ze eigenlijk allemaal. Ze doen het gewoon.”

“In de buitenwereld stuit je als Parkinsonpatiënt vaak op onbegrip. Mensen zien je bibberen, of ‘freezen’ en begrijpen het niet. Dat is soms heel pijnlijk. Ik heb er zelfs een aantal blogs over geschreven op de website van de Parkinson Vereniging. Hier bij Anna Ouderenzorg heb ik lotgenoten die precies begrijpen hoe ik me voel en deskundige, fijne hulp. Dat is heel fijn. Ik ben sowieso niet van het klagen. Pak alle hulp die je kunt krijgen, denk ik liever, en maak er iets leuks van. Het leven is te mooi om bij de pakken neer te zitten.”

Toon schreef 3 blogs voor de Parkinson Vereniging: ‘onbegrip’ deel 1, 2 en 3.

Wil jij jouw Anna verhaal graag delen?

Dan komen we graag met u in contact! Stuur een berichtje met uw gegevens naar communicatie@st-anna.nl.