Naar het overzicht

“Na 40 jaar vrijwilligerswerk zijn we nog steeds niet uitgekiend.”

Rianne Dhont (80) zet zich al heel lang met hart en ziel in voor de bewoners van onze woonzorgcentra. Over haar herinneringen kan Rianne wel een boek schrijven! “We hebben echt van alles gedaan in al die jaren: koken, zingen, tekenen, breien, bakmiddagen en bonte avonden, samen naar de kermis en de kasteeltuin in Arcen. Verzin het maar. Het was vaak heel kleinschalig en kneuterig maar altijd spontaan. Dan had iemand een idee en riepen we allemaal: leuk! Dat gaan we doen voor de mensen.”

Rianne heeft een vast maatje en dat is Jeanet van Gaalen (83). Jeanet werkt sinds 1984 als vrijwilliger bij Anna Akert. “Ik werkte toen bij de parochie en kwam al wel eens bij Akert. Mijn eerste kennismaking was de koffietafel met Kerst.”

Een van de leukste uitjes vonden Rianne en Jeanet de bedevaart naar Ommel. Jeanet: “Daar gingen we dan, met een bus vol rolstoelen en een fietspomp voor als iemand een lekke band zou krijgen. Incontinentiemateriaal mee voor de zekerheid. En onze eigen pastor voorin de bus. Op naar het Mariabeeld. Eerst een mis in de kerk bij het beeld en dan koffie met vlaai in het café aan de overkant van de straat. We moesten van zuster Aloysia, de toenmalige directrice, wel op tijd terug zijn voor het middagmaal.”

Sinds 1985 verzorgen Rianne en Jeanet samen het kienen op de woensdagmiddag. Sinds een paar jaar samen met Coby Vonk. Rianne: “Een van ons zit achter de microfoon en roept de nummers om, de andere twee helpen in de zaal. We delen de bordjes uit, brengen een kopje koffie als iemand dat wil en we helpen mensen als die er zelf niet uit komen. Een potje kost 10 cent en de winnaar krijgt de pot. En op de eerste woensdag van de maand is het prijskienen, met allerlei leuke, kleine prijsjes. Maar daar gaat het helemaal niet om. We willen het voor de mensen gewoon gezellig maken.”

Hoe lang gaan de dames nog door met kienen? Rianne: “Dat is een goede vraag. Ik heb altijd gezegd: als ik 80 word, dan stop ik ermee. Maar ik zit er nog steeds. Dat komt ook door Jeanet en Coby. We voelen elkaar goed aan en we hebben veel plezier samen. En de mensen vinden het zó leuk als we er zijn!”

Wil jij jouw Anna verhaal graag delen?

Dan komen we graag met u in contact! Stuur een berichtje met uw gegevens naar communicatie@st-anna.nl.